Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

zijn ziekte Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Van tijd tot tijd, bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden, een vergrote productie van slijm, benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen, variërend van licht tot levensbedreigendMetered dose inhaler use - part four

 

bij vader Staftje, wanneer hij aanvallen kreeg greep hij naar zijn pompje , om medicijn te inhalleren,in de jaren '50   was dat een donker orange pomp systeem , redelijk omslachtig, dat hij  telkens probeerde te verbergen,later is dat dan veel kleiner op de markt gekomen, zodat het juist in zijn handpalm kon, om deze handeling zo indescreet mogelijk uittevoeren.
Mijn zuster Ginette en ikzelf, kunnen ons nog zeer goed herinneren,toen wij als kind,vele nachten,vader poogden te helpen . 
Hij heeft van alles uitgeprobeerd,diverse bedevaarten naar Lourdes, allerlei specialisten,alternatieve geneesheren, krakers, o.a. dokter Mamadou in Frankrijk,maar zonder rezultaat.Zelfs naar de befaamde kuurgrotten "De Klutertgrot"  Ennepetal in Duitsland.
Hierbij naar huis gestuurde prentkaarten, en informatie over deze kuur grotten,  6 sept - 4 okt 1957

vader in het midden