Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bergmesse met Almen ambiance

Ook in het Stubaital, even voor Neustift ,kan men aangenaam verrast zijn ,want gans het Pinnistal feest mee met de Karalm messe.
Reeds een paar jaar heeft men alle almen en hutten welke men voorbij komt ,op de wandeling in het Pinnistal naar de Karalm en omgekeerd,bij de alm messe betrokken,zodat eenmaal men de Karalm bereikt heeft,hetzij wandelend (ong  2 u 30 min)of met een shuttel busje . Daar kan men de messe bijwonen met muzikale begeleiding , enig mooi . Eenmaal de messe beeindigd is ,kan men daar boven eten, drinken en terwijl allerlei  instrumenten en gezang weerklinken,deze zorgen dan in de diverse almen en hutten bij het afdalen voor de nodige ambiance, zelfs zweepslagers , trompetisten, harpspelers , en berghoorn blazers, enz , tot op de daken van de almen en hutten toe , ziet en hoort men trompetten melodieen. Dat moet men zien en horen, met geen woorden te beschrijven, daarom deze bijgevoegde foto montage , om een kleine impressie te geven van wat er allemaal te zien en te beleven valt, 

deze mensen verwelkomden de bezoekers , en stonden paraat met eten en drank bekijk het grote aantal bezoekers voor die alm messe zoals U ziet honderden waren boven bij die alm een bergmesse enig om mee te beleven zang begeleid door koperblazers moet je eens indenken, die klanken in de bergen hoe deze alm hoorns klinken in de bergen, met geen woorden te beschrijven hier wordt vollop aan de eetlust gewerkt halverwege de namiddag kwamen de torten te voorschijn van dergerlijke torten kan men toch niet afblijven diverse bands zorgden dan voor de muzikale ondersteuning als het ene bandje stopte begon een ander te spelen ook zij lieten het hun smaken wie kan er dan weerstaan om op dergelijke muziek te dansen zelfs op de harp werd daar boven in de bergen gespeeld op onze terug weg bij de Tillfus alm zoals U ziet volgende alm terug ambiace trompet klanken weergalmen niet alleen heren maar ook de dames lieten zich horen, en van waar moet u dat meemaken op het dak van de alm hemelse klanken . . . . ; men wordt er stil van , en genieten ook bij de volgende alm ; volle ambiance en  de dames lieten zich niet onbetuigd ook hier , het ene liedje is uitgespeel , daar is het volgende , deze keer dames met de accordeon, en iedereen wat dacht u,  genieten terrassen beginnen leeg te lopen, want er moet nog naar het dal afgedaald worden, met voor de meeste , ook voor ons nog een rit met de auto huiswaards, na terug een zeer geslaagd, zonnige belevenis de mannen en vrouwen van de bands , begonnen al te genieten van de geslaagde dag men mag kijken waar men wil , overal mooie uitzichten, en inzichten ze kregen er maar niet genoeg van

Bergmesse  2007

In enkele almen kan men in de zomer een berg messe beleven . Dat is werkelijk een ware belevenis, ofwel wandelend enkele uren bergop, ofwel indien mogelijk neemt men de bergbahnen , ofwel wordt er een soort taxi dienst voorzien met busjes 4x4 ( ong 10 pers ) , soms ook de plaatselijke boeren welke met hun tractor en aanhanger ( met een deken erop ),oei ,oei, mijn k . . . , maar 't is de moeite ,om zo toeristen langs de bergpaden naar boven brengen,  zodat men hoog in de bergen een openlucht messe kan meemaken.
Men geloofd zijn ogen niet, als men ziet dat deze messe bijgewoond wordt, meestal, door meer of 500 personen, welke inspanningen deze mensen over hebben, om dit pracht evenement te beleven.
De messe werd opgeluisterd, door diverse instrumenten, accordeon, koperen blaasinstrumenten, harp, zelfs hoorn blazers, . . en die weergalming in dit hooggebergte . . . on . ge . looflijk .
Na de messe , kan men daar ook eten, iets drinken , waarbij gans de dag voor muzikale animatie gezorgd wordt, enig om te beleven.

opsomming van de almen en hutten in het Pinnisdal wandelend naar boven ook zij moeten boven geraken op de een of de andere manier welk een weergalming in de bergen . . . . wondermooi na de messe , ambiance verzekerd als er een ophoud , begint iemand anders te spelen nooit zonder muzikale klanken en maar genieten , van wat er op de tafel staat , en van de muzikale achtergrond klanken en maar bakken, snitsels ŕ volonté als dat niet smaakt een dansje hoort er ook bij zeer voldaan aan de terug weg beginnen uit de weg met uw blauwe trui, dat is hier ons domein door het zeer mooie dal