Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

 Hierbij mijn volledig reisverslag ,eind oktober 2009

 Egypte , LUXOR

Daar ik,Norbert, een geboren organisator ben, heb ik deze 8 daagse reis, naar Luxor in EGYPTE , met de huidige mogelijkheden volledig zelf voorbereid. Deze reis bedoeld als afscheid van ons aktief,  werkmansleven, mijn vrouw , Edith, en ik ,waren vergezeld van mijn dochter Inge , mijn schoonzoon Roger ( ong 40j ) en kleinkind Jens (9 j ),hij was  ook de reden, dat ik de herfstvakantie  had geviseerd, Jens gaat al jaren met ons mee naar Tirol, Oostenrijk , ik kon toch moeilijk dat ventje nu thuis laten!. . . . hebt U ook kleinkinderen ,ik heb er maar een … dan moet ik er niets aan toevoegen.
Het doel was rustig genieten, maar toch enkele excursies meemaken, om zoveel mogelijk te zien en te beleven, wat de geschiedenis boeken ons vertellen. Genieten dat hebben wij met allen zeker gedaan. Het begon al in Zaventem, en alles wat erbij komt,we hadden vlucht en hotel geboekt bij Neckermann (Brugge ), effenaf afgewerkte dienst, met randinformatie van de kantoorbediende , welke enkele jaren geleden, zelf deze reis geboekt had voor haar gezin, nogmaals, dank U, mevrouw  X , voor de bruikbare tips. Voor Jens en Roger was het hun eerste luchtdoop,voor onze dochter Inge , Edith en ik  , de 2° vliegvakantie, we hadden ook reeds in juni 09 hotel en vlucht geboekt bij Neckermann ( Brugge ) , met onze zoon Alain, met vriendin Christine ( Eetcafe Leopold , rechtover Consertgebouw , Zand 26 , Brugge) dit om de zelfde reden ,hun . . . een uitgebreide City trip naar Rome aangeboden,( op mijn web-site" das 't leven "waar heen, pagina Rome, volgt meer daarover ). 
   De vlucht zelf vertokken rond 08 u, zweven boven de wolken, U voelt zich op een sneeuwlandschap, Jens wist niet waar eerst te kijken, de informatie welke op het tv scherm verscheen , hoogte 11.040 m, afstand tot … , vliegen nu boven … en zoveel meer, telkens weer , opa kijk daar , en daar, . . . opa,. . .opa . . .glunderde voldaan, 4u30 vliegen, stilzitten, voor Jens een probleem, gelukkig na ongeveer een uur in de lucht brachten de stewardessen een ontbijt ,ook kleurpotloden en een kleurboekje, niet zijn favoriete bezigheid ,maar ja, . .  zonder nitendo , ongeveer 5 u stilzitten, ja,  buiten voetballen, zijn favoriete sport, had ik al voorgesteld, . . . maar dat idee werd weggelachen, onvoorstelbaar, tot boven de middellandse zee, vervolgens de woestijn, wolkjes boven de enorme zandvlaktes, hij begon er zowaar van te genieten. De landing in Luxor , terug iets nieuws, en dan uitstijgen op Afrikaanse bodem, vertokken bij 12° , dan airco in het vliegtuig , om dan bij 36° de Luxor bodem te betreden, al dat gedoe met invullen visum papieren, en zo meer. Het transfer van vlieghaven naar ons hotel , met enkele tussen stops voor mede passagiers welke in een ander hotel logeerden, verliep vlot, de afstand vlieghaven naar Luxor en ons hotel was ook niet zo ver, ongeveer 15 min .
   Ons hotel “Pyramisa ISIS hotel Luxor “ een X X X X X hotel, gaf ons een zeer verzorgde indruk, en dat was het ook , prachtige inkom- en trappenhall, wij hadden een zeer ruime kamer op het 4° verdiep met balkon, met zicht op de Nijl, op de binnentuin en de zwembaden, effenaf prachtig, U zal misschien denken het was nog maar , hun eerste of tweede vliegtuigreis, die mensen zijn niet veel gewoon, … maar ik kan eerlijk zeggen,ik ga reeds meer dan 30 jaar met de caravan op reis, maar .  .  . Egypte , was mijn droom ,  . . . toen ik een twintiger was, maar ik wist, eerst werken dan pas genieten, gelukkig, . . . .  en eerlijk met tranen in mijn ogen,  heb ik het met veel inspanningen kunnen waarmaken, en ervan genieten, eerlijk ik heb ervan genoten,. . . met de vraag in mijn achterhoofd ,. . . .WAAROM NU PAS, dan zeg ik, alles op zijn tijd.
   Het eten in het hotel, was dagelijks zeer gevarieerd, zowel ‘s morgens als ‘s avonds, daar wij geboekt hadden HP , wij allen hadden een klein minpuntje , wanneer we in de eetzaal zaten tegen het raam , voelden wij op onze tafel te veel, de tocht van de aircoblazers, maar dat werd zo opgelost, met ons een andere tafel aan te bieden. Dan moet ik er ook onmiddellijk aan toevoegen, tijdens ons 8 daagse verblijf hebben wij 3 x  's avonds , in de prachtig verlichte binnentuin kunnen genieten van het avondmaal , zelfs eenmaal met avond animatie, telkens aan het verlichte zwembad, het Italiaans restaurant waar, wij, ook het avondeten konden nuttigen, was effenaf heerlijk. Op een morgen, na ons ontbijt, was onze Jens, zo verrast van zijn opgemaakt bed, zijn knuffel, een relatief kleine kameel, lag op zijn bed, omringd door, met handdoeken gevormde slangen en andere dieren, zelfs wij vonden dit effenaf prachtig .
   De eerste morgen, ik was reeds zeer vroeg op,het was ongeveer 04u30, want thuis slaap ik ook niet veel meer , sinds de aanslag op mijn leven,15 december 2005,dus 4 jaar geleden, waarvan ik nu nog, de gevolgen zeer zwaar ondervind. Ik vroeg het balkon op,niet om nog beter de klanken te aanhoren welke uit de minarettes weerklonken, nee,nee, maar .  .  .  wat zie ik luchtballonnen bij zonsopgang, deze mensen hadden een luchtballonvaart geboekt, om de zonsopkomst van een ander standpunt te beleven,en ik maar genieten van het uitzicht,ik kon er niet genoeg van krijgen. Daarna een heerlijk ontbijt, Jens had zelfs zijn ontbijt afgesloten, met heerlijke voor zijn neus , bereidde pannekoeken ,met zelf aangetoonde bijvullingen.
   Bij het verlaten van ons hotel,om even de omgeving te verkennen, we waren ingelicht, maar, . . . . U kunt het zich niet voorstellen,daar komen ze dan,van alle kanten, voor de ene is het vervelend, maar ,wij vonden, dat het erbij hoorde, ze blijven wel aanklampen, om hun taxi's, koetsen "caléche" aan te bevelen, en maar onderhandelen , ze beginnen aan 150 pond, voor een toertje, als men goed luisterd is dit per persoon ... maar als je verder blijft onderhandelen,  na veel heen en weer gepraat, kan je veel bekomen ,voor 100 pond, kan je een uurtje rond rijden in een Caléche met 5 personen,maar, ..wij, . . .wij deden mee in het spelletje, na veel aandringen,weg gaan, en terug geroepen worden, konden wij een Caléche ter beschikking hebben voor onze familie, dus 5 personen, een ganse dag voor 150 pond, en betalen als je terug ter bestemming bent,. . . . . maar VOORAF DUIDELIJKE  AFSPRAKEN maken, geef dan nog 5 of 10 pond(ook 0,5 of 1 € ) zakgeld na het afwerken van Uw volledige dagtrip, en ze zijn zeer tevreden. Ter info 8 pond ( egyptisch ) is ongeveer 1 €. Ook met de taxi's , het zelfde , na vooraf gaande onderhandelingen,voor een rit heen en terug, ze wachten op U, en veel info meer , voor 20 pond,kan U  zeker gediend zijn, zo naar Luxor,vb. Papyrussen groot magazijn,of de Soucks, ook tax-free shops bezoeken, waar Uw pasport of visum getoond moet worden, om alcoholische dranken te bekomen, daar de Egyptenaren geen alcoholische dranken kunnen bekomen,en pasop, ze hebben overal nonkels  , neven of andere verwanten,welke een of ander goedkoop handeltje leiden,maar het hoort erbij, beleefd blijven ze,niet te opdringerig, en wees er maar zeker van, eenmaal U met de een of de ander onderhandeld heb , ze blijven U herkennen voor Uw ganse verlof.

  
Zoals ik al vertel , wij hadden ook de bedoeling enkele uitstappen te ondernemen, in Luxor zelf en de onmiddelijke omgeving hadden wij daar ruimschoots de kans toe, niet om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat , te wandelen,slenteren tussen wat overgebleven is uit lang vervlogen tijden. Het is ook niet de bedoeling de volledige Egyptische geschiedenis uit de doeken te doen , daar zijn andere bronnen voor, via contact van mijn site “ das ’t leven “ kan ik, U veel meer zeer nuttige informatie doorgeven. Maar tijdens onze uitstappen, zorgde ik er wel voor, om de nodige randinformatie door te geven.
LUXOR zelf, was in de oudheid, lange tijd de belangrijkste , en gedurende enkele periodes de hoofdstad van Egypte, THEBE genaamd, nu een stad met ongeveer 400.000 inwoners, aan de oostelijke oever van de Nijl,dit is de oever waar de zon opkomt, dus de zijde van de levenden. Centraal in Luxor langs de grote baan, welke evenwijdig loopt met de Nijl, bevindt zich de tempel van Luxor,opgericht door Amenhotep III, op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepsoet gebouwd was, en is ongeveer 240 m lang, behoord tot de grootste van Egypte, opgedragen aan de god Amon. Van de zuilen gangen, de wanden en ommurigen zijn nog veel overblijfselen te zien, maar door vele oorlogen en misverstanden is er veel beschadigd en verloren gegaan,  . . . waar men nu nog, aan het reconstrueren is. Bij het invallen van de duisternis, zijn ook deze tempel overblijfselen mooi verlicht, men kan er mooi omheen wandelen, voor algemene zichten en foto’s te nemen. In het museum,een weinig verder, langs deze grote baan, kan men vele stukken zien van gevonden  voorwerpen uit de oudheid,men kan het niet vergelijken met het museum in Caïro, de meest in het oog springende stukken zijn, uit de tombe van Toetanchamon, ook mummies van de faraos  Ahmose en Ramses I, verder stukken welke gevonden werden in de tempel van Luxor.
   Enkele honderden meter verder, hebben wij een kijkje gaan nemen, in de wijken waar deze mensen leven . . . . . en hoe. De oude SOUCKS, men kan zijn ogen niet geloven, in deze wijk, in de hoofdstraat, een straat zoals wij dat kennen kan je dat niet noemen, eerder een zandweg met van alles en nog wat op de grond en aan de muren, je kan het niet voorstellen, in deze straat zijn ook al hun winkeltjes gevestigd, . . . . winkeltjes noemen wij dat, dat zijn eerder kleine plaatsjes in hun huizen welke op de weg uitkomen, met een metalen luik of een hek, zoals U het noemen wil, maar na sluitingstijd afgesloten , met molsloten, je gaat ze zeker niet door zagen.
Het is hier, langs deze weg dat zij al hun inkopen doen, van kledij, schoenen,groenten, fruit,kruiden allerlei in grote zakken, maar ook in alle soorten glazen of blikken dozen, onderhouds producten,  allerlei soorten vis ligt daar gewoon op een plank of op stenen, vlees hangt daar buiten gewoon aan een ijzeren haak, brood wordt gebakken terwijl je wacht,  echt, wij wandelden rond en keken er naar, Jens wist niet, dat dit nog bestond, wat hij hier zag, dit op enkele honderden meters van al die prachtige hotels .
   Het was ook in deze omgeving dat wij het grote magazijn bezocht hebben, waar aangetoond wordt hoe PAPYRUSSEN gemaakt, en natuurlijk ook verkocht worden, laat ons zeggen aan fabrieks prijzen, terwijl men wacht, worden, uw boodschap of uw namen op uw papyrussen geschilderd , in de Arabische schrijfwijze , alles in de prijs inbegrepen. Ook werden wij tijdens onze rondgang bediend, kregen wij gekoelde  frisdrank gratis aangeboden.
Met de caléche, na duidelijke afspraken, zijn wij voor een ganse dag, erop uit getokken,eerst naar het ongeveer 3 km voorbij Luxor gelegen KARNAK. Hier bevindt zich het grootste tempelcomplex dat de farao's ooit gebouwd hebben. Dit is na de piramides van Gizeh,de meest bezochte plaats in Egypte.Om het tempel complex te bezoeken, wandelt men eerst tussen rijen sfinxen,om vervolgens een enorme muur te passeren, welke het grote tempelcomplex omringd. Zeer grote tempelcomplexen van Amon-re en Moet, zijn hier verenigd met allerlei kleinere tempels.Men kijkt vol verbazing naar de enorme hoge zuilen gangen, een heel grote tempel met enorme pylonen. Aan het gehele project hebben 30 farao's meewerkt dit over honderden jaren .Geen wonder want de grootte en het aantal gebouwen is overweldigend.Toen wij de tempels van Karnak verlieten, heeft onze koetsier, welke terug klaar stond, met de caléche,ons nog naar enkele andere bezienswaardigheden rond geleid , om op het einde van onze rijk gevulde dag ,ons mooi aftezetten voor ons hotel,welke hem natuurlijk wat extra zakgeld opleverde ,bij zijn eerlijk afgesproken prijs;
   Op een avond, later in de week, zijn we hier dan, het zeer prachtige klank en lichtspel komen bewonderen in Karnak,eerst het prachtig lichtspel, op de zuilen en muren, om als climax de geschiedenis in geuren en kleuren te projecteren, in het tempelcomplex gewijd aan de moedergodin Moet, waarbij het heilig meer, de zeer mooie weerspiegelingen  weerkaatste, dit werd door de zeer vele toeschouwers, op deze zwoele avond,  zeer warm onthaald, het was  afgewerkt.
   Zoals ik al zei, dat was de oosteroever van de Nijl,deze van de levenden,we zijn natuurlijk ook naar de  westeroever geweest de oever van de overledenen.Om de wester oever te bereiken is het best de boot te nemen, men kan een van de vele overzetboten nemen, waarop van alles te zien is , deze boten worden niet alleen gebruikt om iedereen van en naar zijn dagelijkse bezigheden te verplaatsen, maar ook om dieren en veel meer van de ene naar de andere oever te verplaatsen. Men kan het ook toeristiser aanpakken,romantisch in een zeilbootje," falluca " om op en over de Nijl te glijden, maar waakzaam blijven want de grote cruise schepen varen in een hels tempo, met vele voorbij, zonder uit te wijken. Dan heb je ook nog de motorboats, prachtig versierd en geschilderd, met gekende namen,deze brengen je ook overal heen.Via, via  hebben we dan onze " captain ALI  ABDUE" ontmoet,deze Egyptenaar heeft ons dan enkele pracht excursies bezorgd,met zijn motorboat om U tegen te zeggen, terug na lang onderhandelen en voor een zeer eerlijke en aanneembare prijs.Hij vroeg gewoon een voorschotje, om na volledige afwerking, de rest te betalen.
Zo hebben wij het bananen plantage bezocht, een excursie op de Nijl , met uitleg, hoe, wat en waarom, dingen waar men zelf niet bij stilstaat, zoals hoe gebeurd het lozen van vuilnis op de Nijl met al die boten, om toch de Nijl proper te houden, want borden en bestek alles wordt in de Nijl afgewassen en gespoeld,of met het water uit de Nijl,en dergelijke zakens meer.Voor aankomst aan het banaan plantage werden we door Captain ALI  ABDUE , een zeer verzorgde en uitgebreidde maaltijd aan boord aangeboden , waarbij we op een Nijl eiland, kennis konden maken met de plaatselijke bevolking in hun doen en laten,we hebben geen kameel bereden, maar wel op een ezel toerjes gemaakt.Vervolgens de banaan plantage bezocht met deskundige uitleg,zelfs daar leeft nog een krokodil ( in een afgesloten ruimte, natuurlijk )  om ons bezoek af te sluiten met ,wat dacht U , bananen eten,das wel een geheel andere smaak dan de bij ons ingevoerde bananen, met nog andere zuiderse vruchten en een drankje werd ons bezoek, daar afgerond, om dan na, een mooie tocht op de Nijl , afgezet te worden,aan de steiger van ons hotel, betalen moesten wij niet doen, dat moest pas als ons volledig pakket excursies ( 2 en een halve dag) afgewerkt was. 
   Ook wat ontspanning en genieten in het prachtige zwembad,met alles erop en eraan,dit deden wij, nu en dan, een halve dag of enkele uren.
Zo komen we bij onze volgende excursie naar " de valley der koningen " Daarvoor hadden wij een volledige dag uitgetrokken, zodat captain Ali Abdue ,zijn voorop gestelde programma kon af werken. Wij werden 's morgens vroeg afgehaald aan de steiger van ons hotel,om met de motorboad over te varen naar de westelijke oever, we kregen ook,voor ons persoonlijk, een vrouwelijke gidse mee, welke ons gans de dag begeleidde en ons alle nodige info mee gaf.Aangekomen op de westelijke oever, stond daar een met airco voorzien mini-busje klaar met chauffeur,welke ons overal heen bracht, de ganse dag , hij voerde ons door kleine dorpjes , waar kamelen, ons pad kruisten, gewoon zo op straat . Wij bereikten "de valley der koningen" zonder problemen,met veel informatie, om enkele tombes te bezoeken, ging onze gidse, onze inkom tickets halen,  .  .zij zonder problemen voorbij de lange rij ,in de zon ,wachtende toeristen,wij konden zo naar binnen,daar hebben wij dan 3 tombes kunnen bezoeken, met de waardevolle informatie van onze gidse " Emy" Deze tombes werden voor de farao's aangelegd, meestal op de zelfde wijze, nl zeer lange gallerijen ,druk betekend en beschilderd, met taferelen uit het dagelijkse leven,voor dat men bij de schatkamer en het eigenlijke graf de "sarcofaag" genaamd kwam,  waar men de dode bijzette. In de schatkamer werden vele objecten,juwelen en andere benodigheden  opgeborgen,om na de dood goed verder te kunnen leven. Men is heden ten dage nog altijd bezig met opgravingen te doen. Er zijn meestal 10 tombes open, voor de bezoekers, dan gaan deze dicht voor bezoekers en worden andere opengesteld, meestal is dit voor 6 jaar om de nodige opgravingen en restauraties te kunnen uitvoeren.Tot heden zijn er ongeveer 65 tombes ontdekt, maar men vermoed dat er vele nog niet gevonden zijn.Verder met ons busje naar de " Dodentempel " ook de tempel van Hatsjepsoet genoemd, een vrouwelijke koningin, zij liet dit reusachtige bouwwerk oprichten door haar raadgever Senenmoet, om dit indrukwekkende monument te realiseren ,duurde het 15 jaar, van het 7°jaar tot het 22° jaar van haar regering. Onze volgende halte was een Egyptisch restaurant, waar wij lekker konden eten en drinken in een frisse omgeving. Na deze heerlijke maaltijd was het de beurt om de " Kolossen van Memnon " te gaan bekijken,deze 2 enorme standbeelden zijn meer dan 20 m hoog. We reden door enkele dorpjes , om tenslotte halt te houden bij een plaatselijke familie, waar men hun kunst kon bewonderen , bij het maken van Alabaster vazen,en andere handenarbeid, deze mensen konden ons inlichten via onze gids, het verschil tussen originele gemaakte beeldjes en namaak, welke veelvuldig en indiverse vormen voorkomt.
Na deze terug prachtige dag ,werden wij afgezet aan de steiger van ons hotel,hier konden wij onze gidse van harte bedanken, kregen haar persoonlijke gegevens mee, tijdens het drinken van het ons, door captain, aangeboden  kransje ,kregen wij nog elk, een groot papyrus aandenken , waarbij wij dan ook graag, het ons resterende bedrag afrekenden, met veel dank aan allen die ons dit moois hebben laten beleven.
Speciaal voor" captain Ali Abdue ", dank U,    ..  ..  .. elkeen welke erom vraag, geef ik graag Uw contact gegevens door,
ik , ben altijd bereikbaar via mijn web-site " das 't leven " waar U ook foto's kan zien van deze reis Egypte,en U al Uw vragen kan doorsturen,welke door mij eerlijk en oprecht beantwoord zullen worden.
Met dank voor jullie aandacht,