Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

microgolf ovens

Water  in de Microgolfoven! 
 
Een 26-jarige man  wilde een kopje koffie. Hij deed water in een kop

En zette dit in de microgolf om te  verwarmen (iets wat hij al talloze malen daarvoor had gedaan).
Op hoeveel  minuten hij de timer zette is niet gekend, maar hij wilde dat het water zou  koken.Wanneer hij het  eindsignaal hoorde, nam hij het kopje uit de microgolf.Hij keek in het  kopje en zag dat het water niet borrelde, maar plotseling"spoot" het omhoog in  zijn gezicht.Het kopje bleef  intact, maar al het hete water was in zijn gezichgevlogen als een gevolg van  de opgebouwde energie.

 Zijn hele gelaat  staat vol blaren, en hij heeft 1ste en 2de graadsbrandwonden waaraan hij  mogelijk littekens zal overhouden. Het is ook mogelijk dat hij het  zicht in zijn linkeroog gedeeltelijk verloren is.
In het ziekenhuis  vertelde de dokter die hem verzorgde, dat dit een vrij vaak voorkomend ongeluk  is, en dat water op zichzelf nooit zou mogen opgewarmd worden in een  microgolfoven
Als water op deze  manier wordt opgewarmd, zou er iets in het kopje moeten  geplaatst worden om de  energie te verspreiden, zoals bv. Een roerhoutje,of een theezakje, etc...  (niets van metaal uiteraard).

 Het is evenwel  veel verstandiger om water op te warmen in een waterkoker!


 General  Electric's zegt hierover het volgende:

Water en andere  vloeistoffen die in een microgolfoven tot koken worden  gebracht, zullen  niet altijd borrelen wanneer zij het kookpunt bereiken, ze kunnen zelfs  superverwarmd geraken, en totaal niet borrelen,de superverwarmde  vloeistof zal uit de kop omhoogborrelen wanneer deze verplaatst wordt, of  wanneer er een niet metalen lepeltje of een theezakje in wordt geplaatst.
Om te voorkomen  dat dit gebeurt, en om verwondingen te voorkomen, mogen

vloeistoffen nooit  langer dan 2 minuten per kop verwarmd worden.Na het opwarmen  laat je het kopje best 30 seconden in de micorgolfoven  staan vooraleer het te  verplaatsen of er iets in te doen.
Een leraar  wetenschappen had er nog het volgende over te  zeggen:

 Ik heb dit al  eerder zien gebeuren. Het wordt veroorzaakt door een  fenomeen dat superverwarmen  wordt genoemd. Het kan gebeuren telkens als , water wordt verwarmd, en in het  bijzonder als het kopje nieuw is, of  wanneer een kleine hoeveelheid water wordt  verwarmd (minder dan een halve  Kop).
Wat dan gebeurt  is dat het water sneller opwarmt dan dat er bubbels kunnen  gevormd worden.
Als het kopje erg  nieuw is, heeft het aan de binnenkant nog geen  oppervlakkige krasjes die een  plek voorzien om bubbels te laten ontstaan.Als er zich geen bubbels kunnen  vormen om wat van de hitte te laten  ontsnappen die zich heeft opgebouwd, dan  blijft de vloeistof opwarmen tot  voorbij zijn kookpunt.
Gewoonlijk wordt  daarna de vloeistof in het kopje verplaatst of geroerd,
Wat een voldoende schok  is om snel bubbels te laten ontstaan die dan de superhete vloeistof laten  borrelen wat soms zelfs leidt tot een omhoogschieten van de vloeistof.
De snelle vorming  van bubbels is tevens de reden waarom koolzuurhoudende dranken spuiten wanneer  de fles wordt geopend na te zijn geschud.